Welke yogamat past bij mij?

De laatste tijd is yoga extra hip en hoor je er iedereen over praten. Nu wil jij het ook eens gaan proberen, maar ben je bij de keuze voor een yogamat al in de war en vraag je je af, welke yogamat past bij mij?. Dat snappen wij heel goed want er zijn heel veel verschillende yogamatten. Daarom leggen wij vandaag uit wat het verschil is tussen een aantal yogamatten zodat jij de keuze kan maken welke goed bij jou past. Zodat jij jezelf of een yogaliefhebber met een matje kunt verrassen. 

PVC yogamat

yogamatje van Yogashop

Een PVC yogamat is gemaakt van het materiaal PVC. Dit is een van de populairste yogamatten omdat het een duurzame keuze is aangezien je er een lange tijd gebruik van kunt maken. Een PVC yogamat heeft een stroef en sticky oppervlak zodat je stevig staat en dus niet kunt uitglijden als je in een yoga positie staat. De PVC yogamat is geschikt voor iedere vorm van yoga, maar er moet opgelet worden met de yogastijlen waarbij gezweet wordt aangezien de mat dan glad kan worden. Wil je graag een milieuvriendelijke yogamat? Dan is de PVC yogamat niet de beste keuze. Je kunt dan beter gaan voor een TPE eco of een natuurrubber eco yogamat. 

Eco yogamat, is dat wat voor mij? 

eko yogamatje van Yogashop

De eco yogamat is een yogamat die steeds populairder wordt. Dit komt natuurlijk omdat yoga niet alleen om het fysieke aspect gaat, maar ook om het mentale aspect en hoe je naar de wereld kijkt. Een milieuvriendelijke yogamat past daar goed bij. Er zijn eco yogamatten met verschillende materialen, maar ze zijn allemaal duurzaam. Zo heb je yogamatten van TPE, dit is een eco-gecertificeerd biologisch afbreekbaar materiaal. Een ander veelgebruikt materiaal bij eco yogamatten is van natuurrubber, dit is volledig biologisch afbreekbaar. Ook zijn er eco yogamatten van 100% biologisch katoen. Maar welke eco yogamat past dan bij jou? 

De eco yogamat van natuurrubber is zowel wat zwaarder als steviger en heeft een goede grip. Daarom wordt deze aanbevolen te gebruiken voor actieve yogastijlen zoals Vinyasa en yogastijlen waarbij je veel staande balanshoudingen doet.
De eco yogamat van TPE is juist een stuk lichter, maar wel het stroefst van alle yogamatten. Deze mat is erg zacht en wordt daarom vaak voor de rustigere yogavormen gekozen.
Als het laatste is er nog de 100% biologisch katoen yogamat. Dit is een yogamat die eeuwenlang gebruikt werd in India. De katoenen yogamat is extra stroef en wordt daarom aangeraden voor de yogastijlen waarbij je zweet, zoals poweryoga. De katoenen mat is erg dun dus als je dit niet comfortabel vindt, kan je deze over een andere yogamat neerleggen voor het comfort.  

Voor de lange yogaliefhebber

De meeste yogamatten zijn 1.83 meter lang. Ben jij nu groter dan 1.83 en zijn de meeste yogamatjes te klein voor jou? Niet getreurd er zijn tegenwoordig ook extra lange yogamatjes die gaan tot wel 2.16 meter. Want iedereen moet natuurlijk kunnen ervaren hoe leuk yoga is.

Welke dikte van de yogamat past bij mij?

mandala yogamat

Dacht je dat je eindelijk een goede keuze had gemaakt voor een yogamat… Kom je erachter dat er ook nog verschillende diktes van yogamatten zijn. Maar dit is geen moeilijke keuze als je weet welke yogastijl jij wilt gaan doen. 

Als je je yogamat vaak mee op reis neemt is een dunne yogamat fijn, een yogamat van 1.5 mm is dan erg geschikt. Als je een yogastijl doet waarbij stabiliteit erg belangrijk is en veel staande balansoefeningen worden gedaan, is een yogamat van 4 mm aan te raden. Een yogamat van 6 mm geeft iets meer mee en is dus iets minder stabiel, maar zorgt wel voor meer comfort voor de zittende en liggende oefeningen of als je bijvoorbeeld op een koude vloer traint. 

Wij hopen dat je met veel plezier aan de slag gaat met de perfecte yogamat. Of dat je iemand kan verrassen met hét perfecte yogamatje.